korsbanden eller ledbandet?

kortfattad: I går var första gången jag åkte ambulans. Det måste bara nämnas. Satt på sjukhuset till halv 5 i natt och inga ben brutna men ska tillbaka om två veckor för en kallesle och se vad problemet är. Lutar mot att det är korsbanden eller ledbandet som är av. Det blev ingen titthålsoperationen i knät så menisken är nog inte förstörd. Sjukgymnast i veckan. Styrelsemöte och träna mina småungar. Så ser schemat ut och fotbollen ska absolut inte läggas på hyllan för denna skadan. Ska ha rehab ett bra tag framöver. Hoppas komma tillbaka till fotbollen när året är slut; säger doktorn. Men jag tror jag kommer komma tillbaka till inomhusträningarna.

Korsbandsskada; Vilka är symtomen på en främre korsbandsskada? Ofta känner man en smäll i knät, följt av smärtor. Knät svullnar upp på grund av blödning från korsbandet. Det kommer att göra ont i knät de följande dagarna/veckorna. När det lugnat ner sig i knät, ger själva korsbandsskadan inte några smärtor. Senare är problemet att man känner att benet ger efter/är instabilt. Man får en känsla av bristande styrning av underbenet. Detta kan i sig själv vara mycket irriterande, men det kan också medföra ytterligare skador, till exempel en meniskskada.

Om det bara rör sig om en främre korsbandsskada, är det ingen idé att påskynda en titthålsundersökning. Dels för att korsbandsrekonstruktioner, det vill säga nytt korsband, gjorda i tidig fas ofta ger sämre resultat, med sammanväxningar inne i knät med dålig rörlighet som följd, dels för att vissa får så små problem av skadan att det räcker med träning och därmed är en operation onödig.

Om operation där man måste göra korsbandsrekonstruktion är nödvändig, kan man inte bara sy ihop korsbanden igen. Flera undersökningar har visat att man inte har någon nytta av att sy ihop korsbanden. Det ger inte bättre resultat än i fall där man låter bli att operera. Korsbandet läker inte heller av sig självt.



Ledbandsskada: Vid skada på ledbanden kan det vara allt ifrån en liten spricka i ett av de små ledbanden till total sönderdragning.

En ledbandsskada kan följas av större eller mindre svullnad av knät. Ledbandsskador uppstår ofta vid en kraftig belastning på knät, antingen från insidan eller utsidan, till exempel ifrån en motspelares knä/fot i handboll eller fotboll. Om knät träffas på yttersidan med stor kraft blir det primärt det invändiga ledbandet som skadas eftersom knät pressas ihop på utsidan och isär på insidan. Ledbandsskada kan också uppstå i samband med en vridning i knät utan annan påverkan.

Inre ledbandskada: Smärta på knäts insida. Vid större skada kan en instabilitet och vackling kännas tydligt. Slits det inre ledbandet endast delvis av ger detta mer smärta än om hela ledbandet brister.

Yttre ledbandskada: Smärta över utsidan av knät motsvarande ledbanden på sidan. Vackling utåt vid provokation.

Vid stora knäskador med helt avslitna ledband är symtomen påtagliga; "Knät viker sig", "Knät går ur led".


Fakta ifrån: www.netdoktorn.se

Så om två veckor vet jag om det är ledband eller korsband eller kanske något helt annat. Råd?


Kommentarer
Postat av: Milla

Vila och ät glass :) Tycker jag är ett bra råd :)

2009-08-25 @ 08:21:43
URL: http://millaismyname.blogg.

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0